Echografie

Echografie

Echografie neemt, sinds de introductie van Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie in 2006, een steeds belangrijkere rol in binnen het handelen van fysiotherapeuten in de eerstelijns praktijk. Deze opkomst is ontstaan doordat het reguliere fysiotherapeutische onderzoek met veelvoud aan klinische testen, niet voldoende onderscheid kan geven tussen aangedane weefsels.

Selectief onderzoek is beperkt mogelijk wegens onderlinge verbondenheid van deze structuren. Om het onderzoek meer objectief en selectief te onderbouwen, zijn fysiotherapeuten zich de afgelopen jaren in toenemende mate gaan verdiepen in echografie.

Het doel is dat gerichter kan worden besloten of fysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is. Dit is nu des te meer van belang omdat mensen beperkter verzekerd zijn en dat het aantal behandelingen verder teruggeschroefd is. Tevens kan worden beoordeeld of een consult bij een huisarts of specialist voor het in behandeling nemen van u als patiënt, nuttig is.

Caya heeft de cursus Musculo Skeletal Ultrasound (MSU) gevolgd bij Fysus (zie www.fysus.nl) en afgesloten met een examen.  Ook is zij voorzitter van het samenwerkingsverband van regionale MSU-echografisten (zie ENT).

Het echografisch onderzoek

Echografie is niet alleen een nauwkeurige, maar ook comfortabele manier om u te onderzoeken. In plaats van statische (zoals bij röntgenopnames of MRI scan) ziet de therapeut dynamische beelden. De gewrichten (schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel/voet), alsmede de botten, spieren en gewrichtsbanden worden beoordeeld tijdens dit onderzoek.

U kunt tijdens het onderzoek vrij bewegen en de therapeut kan meteen zien of de beelden de klachten onderbouwen. Zo kunnen we snel en gerichter een behandelplan opstellen en onmiddellijk van start met de behandeling.

Wanneer echografie?

Het echografisch onderzoek wordt toegepast bij het eerste onderzoek en kan worden herhaald zo vaak als nodig wordt geacht, teneinde het herstelproces te volgen en te beoordelen.

Verwijzing

Verwijzing voor een echografisch onderzoek vindt plaats op verzoek van huisarts, collega-fysiotherapeut, specialist of op verzoek van de patiënt zelf.

Wat kost echografie?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor echografie hieronder.

Neem voor vragen of verdere informatie contact op met Caya Bruggink of mail naar echografie@fysiotherapiekompas.nl

 

Contactgegevens

Jacques Perkstraat 1
Inrit aan de Staringstraat
7552 JR Hengelo
074 - 250 41 34 / 06 - 197 96 717
info@fysiotherapiekompas.nl

Contactgegevens

Jacques Perkstraat 1
Inrit aan de Staringstraat
7552 JR Hengelo
074 - 250 41 34 / 06 - 197 96 717
info@fysiotherapiekompas.nl

YouTubefacebook LinkedIn

Nieuwsbrief