Programma’s

Valpreventie

Bent u het afgelopen jaar gevallen, of bent u bang om te vallen?

Als u bang bent om te vallen, dan staat u niet alleen. Naast u zijn er veel mensen met dezelfde angst. Vallen is een groot probleem, ongeveer een derde van de mensen boven de 65 jaar, valt jaarlijks minimaal eenmaal. Ouderen, waarvan bekend is dat ze balansproblemen hebben, vallen zelfs meer dan een keer per jaar. De meeste valpartijen vinden thuis plaats, tijdens dagelijkse activiteiten. Van de gevallen ouderen moet 10-20% worden opgenomen in het ziekenhuis. Zelfs een val die niet resulteert in een letsel, leidt niet zelden tot schrik om opnieuw te vallen. Dit leidt tot een beperking van activiteiten en dus indirect tot een verlies van mobiliteit, spierkracht en posturale controle. Vallen wordt een steeds groter probleem in Nederland. Op dit moment is 14,5% van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar, en dit percentage zal naar verwachting toenemen tot 15,3% in 2010 en 25% in 2040. Vallen bij ouderen is de laatste jaren dan ook een erkend klinisch en publiek gezondheidsprobleem geworden. Dit heeft ons dan ook doen besluiten om een behandeltraject op te zetten, dat dit steeds verder groeiende probleem tegengaat.  

Hoe ziet het programma eruit?

Fysiotherapie Kompas heeft een behandeltraject gerealiseerd waarin het risico om te vallen wordt gereduceerd. De patiënten worden toegelaten/uitgesloten door middel van inclusie/exclusie criteria tot het programma. De patiënt volgt gedurende een jaar een gevarieerd wetenschappelijk onderbouwd traject. Hierdoor neemt de kans op vallen af. Het is een compleet programma gericht op valpreventie en valtraining.
Aangezien de redenen voor het verhoogde valrisico uiteen kunnen lopen, bieden wij u een individueel en op maat gemaakt programma aan. Dit doen wij op basis van een uitgebreide intake, een basisonderzoek, aanvullend onderzoek aan de hand van vragenlijsten en eventueel contact met uw huisarts. Hierbij kijken wij niet alleen naar u, maar tevens naar uw omgeving. Voor, tijdens en na het programma worden doelen geformuleerd. Elke keer kijken we met u of de doelen bereikt zijn. Op die manier wordt vooruitgang van de behandeling ten opzichte van de eerder gestelde doelen goed zichtbaar.

Individueel en in groepsverband

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie maar zal grotendeels in groepsverband worden uitgevoerd. Afhankelijk van de oorzaak van uw verhoogde valrisico kan de nadruk komen te liggen op bijvoorbeeld balans, spierkracht of conditie. Een garantie om niet (meer) te vallen kan er nooit gegeven worden. Vanzelfsprekend heeft u tijdens het programma regelmatig gesprekken met uw fysiotherapeut. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen.

Voor informatie:

Fysiotherapie Kompas
Annet Rouweler & Bas Beld, registerfysiotherapeuten
074-2504134

Openingstijden

Ma - Vr :  08.00 - 21.00 uur
Za          :  10.00 - 15.00 uur

Contactgegevens

Jacques Perkstraat 1
Inrit aan de Staringstraat
7552 JR Hengelo
074 - 250 41 34 / 06 - 133 822 03
info@fysiotherapiekompas.nl

facebook LinkedIn

Nieuwsbrief