Stuitklachten

Stuitpijn

Het stuitje of os coccygis (ook wel staartbotje of staartbeentje genoemd) bevindt zich helemaal onderaan de rug. Dit botje zit middels een gewrichtje vast aan het heiligbeen (sacrum). Het beentje kan heen en weer bewegen, net als een staart. De spier die verantwoordelijk is voor beweging in het stuitgewricht, is de bekkenbodemspier.

Verschijnselen

Een pijnlijk stuitje kan variëren van een onbehaaglijk gevoel tot een vlammende, onverdraaglijke pijn. Meestal begint de pijn als zeurend, branderig, maar wordt het langzaam alleen maar erger. Veelal is de pijn aanwezig tijdens zitten of treedt op na een langere tijd zitten. Ook kunnen fietsen en opstaan na een tijdje te hebben gezeten pijnlijk zijn. Lage rugpijn en bekkenbodemproblemen, zoals obstipatie, zijn aanverwante klachten.

Oorzaken

De oorzaak van stuitpijn is niet altijd direct te herleiden. Een breuk of val in het verleden kan een rol spelen, maar ook een ontsteking, verkeerde houding, zwangerschap of bevalling kan leiden tot een pijnlijke stuit. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden.

Het stuitje is daarnaast het aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier. Er hecht veel peesweefsel aan vast wat zorgt voor krachttransport en stevigheid rond het bekken. Langdurige spanning op het spier- en peesweefsel zorgt ervoor dat het weefsel geprikkeld raakt. Overgewicht geeft een verhoogde kans op het ontwikkelen van stuitpijn. Plots veel gewichtsverlies kan ook stuitpijn uitlokken doordat het onderhuids vetlaagje verdwijnt. Mensen met een zittend beroep kunnen klachten ervaren aan hun stuitje vanwege een verkeerde houding. Een verkeerde zithouding kan zorgen voor overbelasting van het stuitje.

Stuitpijn Behandeling

Als u zich herkent in de oorzaken en symptomen, wordt gekeken naar de stand van het stuitje, in de meeste gevallen is dit de oorzaak van de pijn. Bij het eerste consult wordt hier meteen wat aan gedaan. We voeren als specialist een uitwendige correctietechniek uit via de rug. Met behulp van de NIMOC-methode (Non-Invasive Mobilization Of the Coccyx), een milde uitwendige techniek kan de beweeglijkheid van het os coccygis hersteld worden, waardoor klachten kunnen afnemen.Daarnaast besteden we aandacht aan het bekken, de bekkenbodem, de wervelkolom en de houding.

Na het eerste consult kan het zijn dat de pijn al veel minder is, maar het kan ook wat toenemen. Dit toenemen komt omdat de spanning in het spier- en bindweefsel rond het stuitje gaat veranderen. Bij een vervolgafspraak wordt gekeken naar het resultaat en wordt waar nodig de behandeling herhaald. Deze behandeling samen met de houdingsadviezen zijn essentieel voor het uiteindelijke resultaat. Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.

 

Voor meer informatie:

Jet Buschgens, bel 074 – 250 41 34 of mail naar info@fysiotherapiekompas.nl